Ga verder naar de inhoud

De kracht van een check-in op het werk

10.05.2022

‘Werkgeluk’ betekent dat je gelukkig bent op je werk, toch? True, maar als het privé even tegenzit, kan je dan op het werk 100% gelukkig zijn? Je laat al je wensen, dromen, maar ook onzekerheden en beperkende gedachten niet achter aan de deur van het kantoor. Om ervoor te zorgen dat bepaalde gedachten je niet tegenhouden doorheen je werkdag is een check-in aan het begin van een vergadering ontzettend waardevol.

Beïnvloeden al die gedachten en gevoelens de hele dag door je werk? Nee, zo ver gaat het gelukkig niet. Positief nieuws - yes, een droomwoning gekocht! - schreeuwen we graag van de daken. Door je geluk te uiten, neemt het minder ruimte op in je hoofd, en kan je je beter concentreren op je werk.

Dat geldt natuurlijk ook voor minder fijne gevoelens. Een naaste is ziek, je maakt je zorgen over je kind ... Dit delen we niet zo gemakkelijk aan de koffiemachine, dus blijft het ruimte opnemen in ons hoofd. Ruimte die we niet aan iets anders - bijvoorbeeld ons werk - kunnen besteden. Een check-in zorgt ervoor dat dit een plaats krijgt. Dat je bewust goede én minder goede dingen deelt op het werk.

Statik Annelies lacht

Wat is een check-in?

Een check-in is een tool om een vergadering of overleg (face to face of online) te starten. Het gaat om het benoemen van wat er in je omgaat, positief of negatief. Er volgt geen ‘omdat’, of ‘het komt hierdoor’. Geen verklaringen voor wat er in je omgaat, geen ‘waarom’.

Statik Stijn lacht

Jef Cumps omschrijft in zijn boek ‘Sociocratie 3.0.’ een ‘check-in’ als volgt:

“In een check-in rondje deelt ieder die wil, want het is niet verplicht, kort wat er op dat moment aandacht vraagt. Wat er moet benoemd worden om volledig aanwezig te kunnen zijn. Het is daarbij handig om vanuit je gevoelens te beginnen, dat houdt de focus goed. Je kunt enkele woorden of zinnen delen, liefst niet langer dan dat. En de andere luisteren empathisch, zonder te willen reageren of helpen. Gewoon aanwezig zijn en elkaar even de ruimte geven om te arriveren.”

“Door bij de start (van een vergadering, red) om de beurt even te benoemen wat er op dat moment in je omgaat, zul je makkelijker eventuele gevoelens of gedachten die je afleiden los kunnen laten. Ook weten collega’s zo wat er in je leeft en gaan ze daar onbewust of bewust ook rekening mee houden in de loop van de dag. En je stelt je kwetsbaar op naar je collega's, wat het vertrouwen en dus de samenwerking verbetert.”

Check-in checklist

Enkele richtlijnen voor een succesvolle check-in op het werk:

  • Bepaal wie er start. Wees je ervan bewust dat diegene die start het voorbeeld geeft. Daarom is dit best iemand die de check-in goed beheerst. Dit kan een collega of facilitator zijn.
  • Nadien komen alle anderen aan bod. Je kan hiervoor het rijtje afgaan, of popcorn style afwisselen. Zorg ervoor dat iedereen de kans krijgt om het woord te nemen. De facilitator van de meeting houdt dit in de gaten.
  • Niemand is verplicht iets te delen. Je deelt wat je wil delen. Het gaat erom dat je de kans krijgt.
  • Anderen reageren niet; je luistert empathisch, stelt geen vragen, biedt geen hulp aan.
  • Nadat iedereen de kans heeft gekregen om in te checken, houdt de groep of de facilitator nog even mogelijkheid open om iets toe te voegen als iemand hier nood aan heeft.
  • Nadien kan je met volle aandacht aan een vergadering starten.
Statik David lacht

Kortom

Een check-in is een zeer hanteerbare eerste stap om als organisatie te zetten richting werkgeluk. Het hangt onlosmakelijk samen met het creëren van een humane organisatie. Het versterkt vertrouwen in jezelf, het team en - je zal zien - ook de organisatie.

Ook interessant

KU Leuven Healthy: "89% van de deelnemers gaf aan dat de podcastclub bijdroeg tot hun mentale gezondheid."

06 Apr 2023

Een podcastclub? Jawel, na de succesvolle podcastreeks ‘Mental Health Matters: How to keep young researchers in a good mental shape?’ wou KU Leuven Healthy ook in real life het gesprek aanwakkeren rond mentale gezondheid. Een rol die Maanlanders met plezier in duo met het KU Leuven Healthy team oppikte.

Verder lezen

Artsen Zonder Vakantie: “Maanlanders was een deeltjesversneller voor ons toekomsttraject”

02 Jul 2021

Hoe maak je de shift van een klassieke NGO naar een netwerkorganisatie? Dat was de vraag waarmee de Belgische NGO Artsen Zonder Vakantie worstelde. Maanlanders zorgde voor (online) sessies waarin iedereen z’n stem kon laten horen om zo tot een gedragen strategie te komen.

Verder lezen