Een podcastclub voor KU Leuven Healthy
Het KU Leuven Healthy team vroeg Maanlanders om een podcastclub te faciliteren rond mentaal welzijn. Een podcastclub? Jawel, na de succesvolle podcastreeks ‘Mental Health Matters: How to keep young researchers in a good mental shape?’ wou KU Leuven Healthy ook in real life het gesprek aanwakkeren rond mentale gezondheid. Een rol die we met plezier in duo met het KU Leuven Healthy team oppikten. Stephan Marchant (Adviseur welzijn, KU Leuven) vatte het na afloop treffend samen: “De succesformule van de podcastclub zat in de cocreatie tussen Maanlanders en ons team.”
89% van de deelnemers gaf aan dat de podcastclub bijdroeg tot hun mentale gezondheid.
De vraagstelling
Met ‘Mental Health Matters’ bracht KU Leuven Healthy in het voorjaar van 2022 haar eerste podcastreeks uit. Tijdens acht afleveringen werd voor en door jonge onderzoekers ingezoomd op hun mentaal welzijn. In het najaar van 2022 wou KU Leuven Healthy het experiment aangaan om jonge onderzoekers via een podcastclub samen te brengen om zo binnen een veilige omgeving live het gesprek te voeren over topics zoals veerkracht, imposter syndroom, open feedbackcultuur, burn-out, digitale (dis)connectie …
De vraag aan Maanlanders was om deze podcastclub inhoudelijk vorm te geven en de sessies zelf te faciliteren. Op die manier kregen jonge onderzoekers de kans om met elkaar erover te praten en zich te ‘empoweren’ rond hun mentaal welzijn. Het netwerk van jonge KU Leuven onderzoekers is een diverse groep van lokale en internationale onderzoekers waardoor de podcastclub in het Engels doorging.
Hoe pakten we dit aan?
Samen met het KU Leuven Healthy team kozen we voor een aanpak met drie pijlers.
1. Creëren van veilige omgeving
Tijdens de podcastclubs — vergelijkbaar met de setting en gemoedelijkheid van een boekenclub — maakten we tijd en ruimte om een veilig klimaat te scheppen voor open gesprekken. Daarnaast bestond elke podcastclub uit enkele terugkerende bouwstenen. Denk maar aan een check-in, verdieping van het onderwerp (bijvoorbeeld imposter syndroom), een lichaamsgerichte oefening (pakweg rond stressregulatie) en gesprekken in zowel grote als kleine groep.
Het script was zeer goed uitgewerkt. Dit geeft ons team sterke handvatten voor toekomstige sessies.
2. Balans tussen interne en externe facilitatie
Het initiatief van de podcastclub werd bij de jonge onderzoekers gekaderd als een KU Leuven Healthy initiatief. Om open en onbevangen gesprekken mogelijk te maken, koos KU Leuven Healthy voor Maanlanders als externe begeleider. Stephan: “De neutraliteit van een facilitator is een enorme meerwaarde. Ik kan het niet goed in woorden omschrijven, maar samen kwamen we veel verder dan mochten we dit alleen hebben gedaan.”
Ook de collega’s van Stephan kunnen dit beamen. Zo hield An van de wisselwerking tussen het KU Leuven Healthy team als ondersteunend team en de rol van Linde — onze Maanlanders’ facilitator — die de leiding nam tijdens de sessies. An Bogaerts: “Ik had echt het gevoel dat de podcastclub van ons was. Niet dat wij Maanlanders inhuurden, maar dat we dit samen aanpakten.” Ook voor Wouter Janssens (Adviseur psychosociaal welzijn, KU Leuven) voelde aanpak juist aan:
Potverdorie, hoe doet Linde het? Haar kracht is op een hele zachte manier aanwezig. Tijdens een podcastclub was het erg fijn om iemand gefocust te hebben die de structuur bewaakt en op de juiste momenten naar voren komt.
3. Verhalen delen van mens tot mens
In een bevraging achteraf gaf 89% van de deelnemers dat de podcastclub effectief bijdroeg tot hun mentale gezondheid, waarvan 31% zelfs een maximumscore gaf.
Tijdens de sessie over veerkracht sloot een deelnemer zelfs af met : “Ik ben in professionele begeleiding bij een psycholoog omdat ik worstel met depressie, maar ik vond deze sessie impactvoller omdat het in groep was.” Of een andere deelnemer tijdens een podcastclub over het imposter syndroom: “Wanneer ik andere onderzoekers ontmoet tijdens de werkuren, heb ik altijd het gevoel dat ze zo slim zijn en ik er niet echt bij hoor. Hier heb ik de mens achter mijn mede-onderzoekers ontmoet en voel ik me normaal.”
Over KU Leuven Healthy
KU Leuven Healthy voor jonge onderzoekers is een samenwerking tussen Dienst VGM KU Leuven (Veiligheid, Gezondheid & Milieu) en Personeelsdienst KU Leuven en maakt deel uit van het bredere verhaal van KU Leuven Healthy. KU Leuven Healthy moedigt binnen het KU Leuven netwerk zowel studenten als medewerkers aan om een gezonde levensstijl te (blijven) volgen. KU Leuven Healthy schuift initiatieven naar voren zoals de podcastclub om fysiek, mentaal en sociaal welzijn voluit te ondersteunen vanuit het motto ‘well-being matters!’.
Het projectteam bestond uit Stephan Marchant (Personeelsdienst), samen met An Bogaerts en Wouter Janssens (Dienst VGM).
Sta je ook voor een uitdaging?
Dan kan een facilitator vaak helpen.
Wij staan open voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Ook interessant
De kracht van een check-in op het werk
Als het privé even tegenzit, kan je dan op het werk 100% gelukkig zijn? Om ervoor te zorgen dat bepaalde gedachten je niet beperken doorheen je werkdag is een check-in aan het begin van een vergadering ontzettend waardevol.
Artsen Zonder Vakantie: “Maanlanders was een deeltjesversneller voor ons toekomsttraject”
Hoe maak je de shift van een klassieke NGO naar een netwerkorganisatie? Dat was de vraag waarmee de Belgische NGO Artsen Zonder Vakantie worstelde. Maanlanders zorgde voor (online) sessies waarin iedereen z’n stem kon laten horen om zo tot een gedragen strategie te komen.