Ga verder naar de inhoud

Zelfsturing bij Statik

03.05.2021

Het Leuvense webbureau Statik is het 'moederschip' van Maanlanders. Dit is de biotoop waar we volop experimenteerden met zelfsturing en ruimte maken voor mensen. Hier kreeg onze visie vorm. Zelfsturing loopt er intussen zo goed, dat we andere teams en werkgevers voluit inspireren en begeleiden om de weg van zelfsturing in te slaan. Met een actiegerichte mindset krijgt ook jouw organisatie werkgeluk op kruissnelheid.

Who's the boss?

Statik maakte enkele jaren geleden de shift naar zelfsturend werken. Eerst was het een voorzichtig experiment, maar al snel bleek dit een succesrecept.

Zelfsturing heeft veel gezichten, dat is meteen het mooie eraan. Ieder team, elk individu, bepaalt wat het beste werkt. Zolang je jezelf maar voortdurend in vraag durft stellen en open staat voor verbetering. Feedback geven en ontvangen is meteen een van de key factoren. Eerlijke communicatie wakkert individuele verantwoordelijkheid en een actiegerichte mindset aan.

Statik kantoor

Hoe gaat dat in z'n werk?

Hiërarchie maakt plaats voor gelijkwaardigheid. Teams bepalen in samenspraak welke klanten ze verder helpen, hoeveel tijd ze hierin stoppen en met wie ze hieraan werken. Ze stemmen onderling af en schieten in actie. Waarom zou je goedkeuring 'van hogerhand' vragen als je binnen jouw team zoveel sneller kan schakelen?. Zo'n klimaat op de werkvloer stimuleert ondernemerszin, triggert intrinsieke motivatie en groepsgeest. Deze actiegerichte aanpak doet zowel individuen, teams als bedrijven groeien.

Je voelt het al, zelfsturing heeft alles te maken met vertrouwen. Vertrouwen van zaakvoerders naar werknemers toe, maar ook tussen collega's onder elkaar.

Statik lunch

Rol leidinggevende?

Als leidinggevende kan het lastig zijn om controle los te laten. En ja, er kunnen tijdens de introductie van het experiment enkele zaken moeizaam lopen. Maar deze kan je perfect als een berekend risico bekijken, want je krijgt zoveel méér in de plaats: een stevige portie werkgeluk, plaats voor creatie, innovatie en ownership. Want de jongste generatie denkt er niet aan om braaf ja te knikken, zij willen groeien, zichzelf ontplooien op een werkplek.

Los van werkgeluk, kwam er bij de zaakvoerders van Statik ook ruimte vrij om meer strategisch na te denken over het bedrijf én de positieve impact die ze willen nastreven. Dat alles terwijl projecten op rollen liepen en spontane aanvragen en sollicitaties blijven binnenstromen. Need we say more?

Statik roundup

Ook interessant

KU Leuven Healthy: "89% van de deelnemers gaf aan dat de podcastclub bijdroeg tot hun mentale gezondheid."

06 Apr 2023

Een podcastclub? Jawel, na de succesvolle podcastreeks ‘Mental Health Matters: How to keep young researchers in a good mental shape?’ wou KU Leuven Healthy ook in real life het gesprek aanwakkeren rond mentale gezondheid. Een rol die Maanlanders met plezier in duo met het KU Leuven Healthy team oppikte.

Verder lezen

De kracht van een check-in op het werk

10 May 2022

Als het privé even tegenzit, kan je dan op het werk 100% gelukkig zijn? Om ervoor te zorgen dat bepaalde gedachten je niet beperken doorheen je werkdag is een check-in aan het begin van een vergadering ontzettend waardevol.

Verder lezen